Kraje leżące na wschód od Europy są wręcz znane z tego, że w ich kuchnii używa się znacznie więcej przypraw lub ich mieszanek, które składają się ze sporej ilości składników tym samym nadając potrawom niesamowicie bogaty i pełen różnych smaków aromat. W Gruzji jedna z tradycyjnych mieszanek to chmeli-suneli.
Chmeli-Suneli – skład oraz dostępność
Kuchnia gruzińska zyskuje w Polsce sporą popularność za sprawą coraz większej ilości otwieranych restauracji czy piekarni, które oferują gruzińskie wypieki, a także potrawy. Jedna z mieszanek przypraw używanych tradycyjnie w kuchni gruzińskiej, ale też innych krajów zakaukaskich to chmeli-suneli. W swej tradycyjnej, pełnej recepturze składa się z takich składników jak bazylia, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski. Dostępna jest również prostszej wersji, w której znajdziemy tylko najbardziej podstawowe składniki. Używa się jej do różnych potraw, sosów i past w kuchni gruzińskiej. W Polsce chmeli-suneli zakupić można na przykład za pomocą strony https://szczyptaorientu.pl/oferta/przyprawy/chmeli-suneli/.
Skoro jesteśmy już przy wschodnich potrawach warto ruszyć w bardziej orientalne kierunki. W Azji rośnie roślina, która nazywa się klitoria ternateńska. Rośnie ona dziko, bądź jest hodowana na polach uprawnych, a jej suszone kwiaty służą do stworzenia butterfly tea nazywanej również niebieską herbatą. Chcąc poszerzyć swą wiedzę na tematy tego typu warto zapoznać się z portalem http://fit4u.com.pl/.