Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami, są naturalnym wrogiem dla wolnych rodników, które je skutecznie neutralizują oraz hamują ich działanie. Wyróżnia się ich dwa rodzaje – egzogenne i endogenne. Te pierwsze są enzymami, które produkuje nasz organizm. Te drugie natomiast, pozyskujemy z pożywienia, a szczególnie z warzyw i owoców.

Setki, a nawet tysiące badań udowadniają, że spożywając antyoksydanty znacznie zmniejsza się stres oksydacyjny, a także spada ryzyko chorób, które jego dotyczą. Niektóre z badań potwierdziły nawet to, że codzienne spożywanie owoców i warzyw gdzie jest sporo przeciwutleniaczy, potrafi znacznie zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci człowieka.

Bardzo ważne dla sportowców

Faktem jest, że antyoksydanty mają bardzo korzystny wpływ dla wszystkich, którzy uprawiają sporty oparte na wytrzymałości. Naturalne antyoksydanty, spotkamy w owocach i warzywach o intensywnych kolorach. Chociażby w wiśniach, spotkamy się ze sporą ilością antocyjanów, których działanie jest przeciwzapalne.

Mając zatem problemy ze stawami, warto sięgać po wiśnie lub sok wiśniowy. Co ciekawe, wyniki badań pokazały, że spożywanie wiśni przed biegiem w maratonie, pozwala znacznie poprawić swoje wyniki. Były im one podawane przez pięć dni, po czym nie wystąpiły u nich aż tak duże uszkodzenia mięśni, a także nie pojawił się stan zapalny. Zupełnie inaczej niż u tych, którzy przyjmowali placebo. Przeciwutleniacze w żywności, pozwalają też o wiele szybciej regenerować mięśnie.

Pamiętajmy o pomidorach!

Bardzo dobry wpływ na nasz organizm mają także pomidory. Tak samo jak i sok z wiśni, tak też z pomidorów ma bardzo wiele antyoksydantów – likopen i beta-karoten, a jest on jeszcze bardziej wartościowy, niżeli same pomidory. Co więcej udowodniono, że sok pomidorowy zmniejsza oksydacyjny stres, szczególnie zaraz po wzmożonym treningu.

Co warto wiedzieć o antyoksydantach?

Jedno z badań polegało na tym, że kilkunastu sportowców, zamiast napoi izotonicznych pili zwykły sok pomidorowy. Wszystko trwało około 2 miesiące, a sok był przez nich spożywany zarówno w trakcie, jakie po treningach. Wyniki dowiodły, że sok z pomidorów widocznie zredukował ilość markerów, które wskazywały na jakiekolwiek stany zapalne i uszkodzenia mięśni.

Odpowiednia dieta dla każdego sportowca

Każdy sportowiec powinien mieć na uwadze powyższe fakty i wszystkie chemiczne napoje zastąpić naturalnymi sokami. Zbilansowana dieta, z pewnością pomoże maksymalnie wykorzystać ich właściwości. Dieta powinna być bogata w antyoksydanty, które obecna są też w mleku, rybach oraz w orzechach.

O wiele lepsze niż tabletki

Podczas treningów, w naszym organizmie powstają wolne rodniki, które mogą powodować szybsze zmęczenie oraz uszkodzenia tkanki mięśniowej, jednocześnie też pobudzają organizm, aby ten bronił się przed ich działaniem. Pozwala to uodpornić się mięśniom na wolne rodniki. Suplementy bogate w antyoksydanty, mogą ten proces hamować. Liczne badania potwierdzają, że dla sportowców, którzy uprawiają wytrzymałościowe dyscypliny, suplementy tego typu, mogą o wiele bardziej zaszkodzić, niżeli pomóc.

Co jeszcze warto wiedzieć o antyoksydantach?

Najnowocześniejsze badania, które dotyczyły pożytecznych antyoksydantów pokazały, że spora ilość znanych nam przeciwutleniaczy to w rzeczywistości toksyny, które sprawiają, że rośliny przyjmują gorzki lub kwaśny smak.

Co ciekawe, podczas życia i wrastania rośliny, antyoksydanty chronią ją przed szkodnikami. W naszym organizmie, przeciwutleniacze powodują niewielką reakcję stresową. Wówczas, ciało przystosowuje się do tego bodźca i przygotowuje się na działanie wolnych rodników, do którego może dojść później. Aby skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, najlepiej natychmiast postawić na dietę bogatą w produkty z antyoksydantami.